Всичко е химия!


Кремчета, парфюми и лосиони… Че какво общо имат с китовете и ушната кала? Защо косата ти се омазнява, дявол да я вземе? Защо ти мирише така гадно пъпчето? И какво общо има един аспирин с цялата тази работа?

Научи и гледай цици…

Карбоксилната група от едно съединение и хидроксилната група от друго съединение могат да се кондензират (това не го знаеше, умнико)…

Съединение, което съдържа получената комбинация от атоми, се нарича естер, а процесът на получаването му – естерификация. При свързването по този начин и киселината и алкохолът губят част от тези групи, които им придават характерните свойства. Поради това естерът не е нито киселина, нито алкохол. Свързването е унищожило свойствата и на двете съединения.

Много от по-простите естери са приятни вещества с плодова миризма (миризмата обаче може да стане прекалено силна при големи концентрации и да мирише на селска даскалица) – типичен естер е – изоамиловият ацетат. Той има силна миризма на банани. Други подобни естери миришат на круши, праскови, ябълки, ананаси, ягоди, кайсии и т.н. Ароматът на тези плодове или поне част от него се дължи на естери. Миризмата на цветята понякога също се дължи на наличието на естери. Мирисът на жасмин, гардения или здравец може да бъде придаден на парфюмите, като се прибави съответният естер.

Един от най-известните естери е етиловият ацетат. Миризмата му е като на круши, но е с по-малко плодов характер и е твърде остра, за да бъде изцяло приятна. Кифлите в квартала, би трябвало да са добре запознати със съединението и с неговата миризма. Етиловият ацетат разтваря лака за нокти и служи като лакочистител. Ако някога си го използвал, знаеш каква е миризмата на етиловия ацетат, както знае и всеки, който е бил в стаята по това време… В промишлеността етиловият ацетат (температура на кипене 77°C) е важен разтворител не само за лак за нокти, брат.

Един още по-известен естер включва салицилова киселина като част от молекулата си. Молекулата на салициловата киселина се състои от бензолов пръстен с една карбоксилна и една хидроксилна група, свързани със съседни въглеродни атоми. Това придава своеобразна двойственост на молекулата. Карбоксилната група на салициловата киселина може да се кондензира с алкохол като например с метиловия алкохол. Получава се метилов салицилат, който има силна и приятна миризма.

Хидроксилната група в салициловата киселина може да се кондензира, от друга страна, с една карбоксилна киселина като например с оцетната. Получава се ацетилсалицилова киселина. Сигурно си виждал този естер и вероятно си поглъщал значителни количества от него. Трудно е да се досетиш, но да знаеш, че обикновеното име на ацетилсалициловата киселина е аспирин (ацетизал)… Айде и това знаеш, вече!

Салициловата киселина и свързаните с нея съединения облекчават болките и понижават температурата (това значи, че те са аналгетици и антипиретици). Метиловият салицилат се употребява външно за разтривки при болки в мускулите. Аспиринът се взима вътрешно (или в бурканите с лютеница, нали) Аспиринът е може би най-често използваното лекарство в световен мащаб. Стотици милиони таблетки са били произведени след 1899 г. когато той е бил използван за пръв път като лекарство.

Дори и таблетките против главоболие, които не се наричат аспирин, имат в състава си аспирин.

Естерите, които са изградени от дълговерижни алкохоли и дълговерижни киселини, са твърди вещества при стайна температура. Във всяка молекула има толкова много въглеродни и водородни атоми и толкова малко кислородни атоми, че тези естери се отнасят в много отношения като твърди въглеводороди. Такъв естер с дълга въглеродна верига от двете страни на естерната група се нарича восък!

Восък по циците
Познат пример е пчелният восък, който се приготовлява от пчелите и от който те правят своите пити.
Друг восък е шеллакът; той се отделя от някои дървета в Индия при нараняването им от лаковото насекомо. Ебаси измислената гад!

Секрецията на мастните жлези, които се намират до корените на всеки косъм у човека, също е восъкоподобна. Тя се нарича себум. Той обвива косъма при растежа му и се разстила върху кожата като защитен слой. Голяма част от себума се състои от естери на холестерола с различни мастни киселини. Такива холестеролови естери  имат восъчен характер (фактически ушната кал представлява главно натрупване на себум, егати).

В днешно време е нещо обикновено лосионите за коса и за тяло да съдържат ланолин (по-скъпите). Това е овчи себум или вълнена мас (овцете отделят голямо количество вълнена мас). Предназначението на ланолина е да замести предпазния себум, който е бил измит от честата употреба на сапун (и други боклуци, които са необходими да не миришеш лошо). Друг животински восък с голяма стойност е спермацетът (не се смей и чети). Той се получава от черепната кухина на кашалота. Подобно на пчелния восък той се употребява за направа на свещи, а също така и на мехлеми. Спермацетът съдържа естери на един дълговерижен алкохол (с шестнадесет въглеродни атома), наречен цетилов алкохол (коренът -цет идва от латинската дума за „кит“). Цетиловият алкохол, получен от спермацета, се използва в шампоани, червила за устни и в други козметични средства, пак за кифлите.

Растенията също произвеждат восъци. Те служат на растението главно като покритие на листата, което задържа влагата. Палмовите листа примерно, са добър източник на такива восъци – карнаубовият восък се получава от листата на бразилската карнаубова палма. Карнаубовият восък се използва в лакове за обувки и лак за паркет и се обозначава като – E 903 – хранителна добавка и го има върху почти всяка една бонбона, която си хапнал, а също и в почти всички видове масово продавани дъвки!

Т.е. – това, което придава бляскава повърхност на паркета в стаята ти, се използва за глазурата на бонбоните под възглавницата ти…

В общи линии, поредица от примери, как ВСИЧКО около теб е химия! Дори пчелният восък…

Добре е много внимателно да използваш израза – “храната е бъкана с химия” – защото има опасност да проличи, колко си тъп…

Walter White…
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x