Колко коронавируса са необходими, един тъпак да каже – Всички шА ОмрЕм!

Последните седмици, ежедневно (при някои от осведомителните агенции дори и ежеминутно) се съобщават и публикуват данни от новия вид коронавирус наречен 2019-nCoV.

Благодарение на Интернет и в частност социалните мрежи

Там всеки може да сподели мнението си независимо колко е обосновано. Има личности, които въпреки абсолютната липса на доказателство или какъвто и да е било научен подход за проверка на информацията, която оповестяват или твърдят за наличие на истинност – имат стотици хиляди последователи, които безусловно попиват казаното от авторитета, без наченки на критично мислене.

В Интернет циркулират всевъзможни статистики, които са без официални източници но въпреки това се приемат за достоверни само защото изглеждат като данни от филмова продукция за края на човечеството.

Коронавирусите са група вируси, които причиняват заболявания при бозайници и птици. При хората вирусите причиняват респираторни инфекции, които обикновено са леки, включително обикновената настинка; обаче по-редки форми като SARS, MERS и новият коронавирус 2019-nCoV, могат да бъдат смъртоносни. При кравите и свинете те могат да причинят диария, докато при пилетата могат да причинят заболяване на горните дихателни пътища. Понастоящем са известни няколко човешки коронавируси, от които с особено голяма честота се наблюдават:

  • HCoV-229E
  • HCoV-OC43
  • SARS-CoV
  • MERS-CoV

Сигурно не знаеш, но…

Приблизително една трета от всички настинки се причиняват от коронавирусите 229Е и ОС43.

Малко сухи данни за инфекциозните заболявания и особено за всеизвестния – грип

През март 2009 г. избухва грипна епидемия причинена от нов щам на грипния вирус H1N1. Първоначално огнища на заболяването са локализирани в три области на Мексико, но много скоро след това в САЩ и Канада. След откриването на новия щам в Съединените щати, неговото наличие бързо е потвърдено в множество страни на няколко континента. Към днешна дата, според официални данни от СЗО (Световната Здравна Организация) – между 11 и 21% от населението на света е било заразено от тогава досега, а 575 400 човека са починали от грипния вирус H1N1 през тези години…

Грипът е най-широко разпространената инфекция в света.

Описанията на древните гръцки и римски лекари (Хипократ, Диодор, Тит Ливий и др.) свидетелстват за това, че грипът е бил разпространен още в дълбока древност. Първата достоверно описана пандемия е тази, наблюдавана през 1173 г. През тази година от заболяването са обхванати Италия, Германия и Англия. Според данни на на СЗО от XII до XIX век, в света са преминали 90 епидемии от грип и 15 пандемии. Най-добре са проучени пандемиите през 1889 – 1890 и 1918 – 1919 г. Първата от тях води началото си от Туркестан. Втората според някои автори започва от Франция след дебаркирането на американските войски през април 1918 г., а според други води началото си от Сибир. Пандемията, преминала през 1918 – 1919 г. е наречена „испански грип”. Това е най-катастрофалната за човечеството до момента преминала пандемия от грип. В този период от грип заболяват около 500 млн. души и умират над 50 млн. България също е била сериозно засегната от тази пандемия.

Ваксинирай се!

Преди възникването на епидемията от т.н. “свински грип”, пред зимата на 2008 – 2009 г. в Северното полукълбо е сравнително лек сезон по отношение на грипните инфекции. В световен мащаб те обикновено причиняват между 250 000 и 500 000 смъртни случая при хора най-вече в напреднала възраст, деца и хората с хронични заболявания. До 8 април 2009 г. Центърът за контрол на заболяванията на САЩ (ЦКЗ) докладват за смъртта на 43 деца от сезонния грип, в сравнение с 68 през предходния грипен сезон. Това благоприятно развитие отчасти се дължи на по-добрите ваксини използвани за сезон 2008 – 2009 г., за които е решено да се изготвят от три щама на вируса (H1, H3 и B). Така, че каквото и да ти говори кварталната антиваксърка против ваксините, помисли каква е вероятността един щастлив ден да развиеш усложнение след заразяване с някой от щамовете на инфлуенца и да се сдобиеш с упорит в опитите си да те погребе менингит или енцефалит…

В общи линии…

Има адски много други неща – като бактериите и вирусите, които нямат нищо против да те направят част от статистиката на СЗО за смъртни случаи в края на годината. Специализирали са векове наред как да оцеляват въпреки “разумния човек” и успехите му в медицината като същевременно го използват за хранителна среда и възпроизвеждане. Ужасно е, но това са факти и неподправена история подплатена с милиони трупове и стотици епидемии, много по-големи в мащабите си…

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of