Черни дупки


Спираловидната галактика NGC 4258 (106 в каталога на Месие) – може да я открием в съзвездието “ловджийски кучета” (Canes Venatici, ако ти е по-лесно). Намира се сравнително близо до родното ти село – на около 23.5 милиона светлинни години. Поглеждайки към Голямата мечка трябва да знаеш, че М106 се намира под нея, в средата (скромен кадър от терасата в Аспарухово, на приблизителното й място – където се пресичат двете линии, в чест на пролетното равноденствие и откриването на сезона за лов на астероиди).

Интересна е с това, че освен спираща дъха красота, в центъра й съществува масивна черна дупка, която буквално я изсмуква!*

Благодарение на микровълновоно лъчение, което загрятия до над 1000 градуса по Целзий молекулярен облак от водородни молекули – излъчва, може да се изчисли, че близо 2/3 от галактика вече са преминали така да се каже, през месомелачката на черната дупка, а образуваните спираловидни ръкави около центъра дават начало на – затаи дъх – нови звезди!

Не че нещо, но даващото ти правото да живееш Слънце** е звезда в Млечния път, разположена точно в един от ръкавите на нашата галактика, далеч от центъра й, където също една дебела черна дупка си похапва нон-стоп и ачка звездна материя където свари…

К’во нещо е живота, а?! Пък ти си мислеше, че гениталният херпес е нещо сериозно…

  • В самия център на “Млечният път” се намира интензивен радио източник на име Стрелец A, който най-вероятно представлява супермасивна черна дупка.

** Азотът в нашата ДНК, калцият в зъбите ни, желязото в кръвта ни, въглеродът в ябълковите ни сладкиши са създадени във вътрешността на рухнали звезди. Ние сме направени от звезден прах. – Карл Сейгън (“Космос” – глава 13)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of