Юпитер на хоризонта!

Ако вдигнете поглед към Луната тази вечер, както и през следващите две, със сигурност ще забележите ярка жълтеникава точка долу в дясната й страна.
Това не е звезда…

Това, всъщност е планета и по-точно Юпитер!

Юпитер на хоризонта

Юпитер в момента се намира на около 700 милиона километра от нашия дом – планетата Земя (съвсем малко повече от разстоянието, което ни дели от пряката демокрация при парламентарните избори в България).

Ако, погледнете през достатъчно мощен телескоп, съвсем небрежно ще видите това, което и аз в момента – величествен танц на 4 от “луните” (естествените спътници) на Юпитер известни още като “Галилееви луни”! А, именно:

  • Европа
  • Ганимед
  • Калисто
  • Йо
Юпитер и 4 от неговите луни….

Това са само част от общо 67-те естествени спътници на Юпитер! Наричат се “Галилееви”, защото са открити от Галилео Галилей на 7-ми януари 1610 година (по това време тук, в България още рипаме с цървули и тъкмо затихва “Първото търновско въстание” – 1598г., а малко по-късно Петър Богдан написва първата “История на България” – на латински).

Ако не си чел древногръцка митология, да знаеш, че – Йо, Европа и Калисто са имена на любовници на Зевс. А, Ганимед е името на сина на троянския цар Трос и нимфата Калироя, който е бил най-красивия сред смъртните, ебаси Бекъма!

Такива ми ти работи…

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of