Къде е тоалетната хартия?

Тоалетната хартия е навсякъде около нас (в България, наречието “навсякъде” може да се използва, ако имаме предвид периода след 1989г.) – обслужваща хигиенните ни привички да си бършем задниците.

Обща информация и дефиниция – от енциклопедията

Тоалетната хартия е продукт, използван предимно за почистване на ануса и околността на фекалния материал, след дефекация (тая дума предполагам я виждаш за пръв път и чети внимателно, означава – сране) и за почистване на перинеалната област (при мъжа това е областта между задника и скротума, а при жената – между задника и путката) от урина след уриниране или други отделяния на телесна течност, както казахме вече – дефекация.


Използването на хартия за хигиена е регистрирано в Китай, още през VI век… Долу-горе по това време хан Кубрат слага началото на Велика България, а по-късно хан Аспарух прави фаталната грешка да пресече река Дунав, вместо примерно река Рейн.

Китайския калиграф Ян Житуи пише:

Хартия, върху която има цитати от “Петте класици” или имената на мъдреци, не бих използвал за тоалетни цели…

Съвремие…

Джоузеф Гейти се смята, че е изобретател на съвременна и в този търговски вид, тоалетна хартия в Съединените щати. Хартията на Гейти е представена за първи път през 1857 година.

Тарикатчето Сет Уилър обаче от Олбани, Ню Йорк, патентова тоалетната хартия и дозатори за нея (ролки) във вида, който използваме и сега през 1883 година (тъкмо по това време Драган Цанков се опитва да оправи тъпотиите, които прави кабинетът оглавен от Леонид Соболев и други руски генерали в седмото правителство на Княжество България, а предците ни в селата все още кензат в клозети).
Патента в Google

Някои разновидности и алабала…

Влажната тоалетна хартия (наречена мокри кърпички) е въведена за първи път в Обединеното кралство от Андрех (производител на хигиенни продукти) през 90-те години на миналия век. Рекламирана е като по-добър метод за почистване от сухата, нормална тоалетна хартия след дефекация (срането, нали) и може да бъде полезна за жените по време на менструация. 

fatberg

Мокрите кърпички обаче, в последно време биват заклеймени като един от основните причинители за аварии и запушване на обществената канализация в големите градове! През 2016 година в САЩ започва кампания за забрана да се хвърлят в канализацията след употреба и заедно с мазнините за основен виновник в създаването на т.р fatberg – втвърдена маса в канализационната система, комбинацията от трудно разградимо био вещество, в състава на което са мокрите кърпички и втвърдени отпадни мазнини от вечерята ти. Запушването на канализацията е само една част от проблема с милиардите мокри кърпички. Те представляват и опасност за околната среда, тъй като са направени от пластмаса и синтетични целулозни влакна, някои от които са почти неразградими!

Physics – Experiments

Александър Балакин, мексикански учен с руски корени провежда задълбочено изследване относно физичните характеристики на обикновената тоалетна хартия и защитава научен труд за поведението на тоалетна хартия при опън, по време на намокряне и изгаряне! Абсолютен идол – почти 500 страници подробно описани експерименти, за свойствата на хартията. Повече информация в оригинал – тук.
Ако искаш вярвай, но тоалетната хартия бива използвана и във физиката за да демонстрира въртящия момент, ъгловия импулс и запазването на инерцията – “Пускане на две ролки от тоалетна хартия / Why toast lands jelly-side down : zen and the art of physics demonstrations” – Ehrlich, Robert – 1938

Хартията като начин на живот

няма-тоалетна-хартия

Вероятно ти е направило впечатление, как по-тъпата част от обществото се презапасява с тоалетна хартия покрай пандемията причинена от SARS-CoV-2.

В САЩ и Германия примерно има регистрирани криминални случаи, в основата на които стои саморазправата и причиняване на тежки телесни повреди, в спор – кой да вземе последния пакет тоалетна хартия от рафта в магазина! Нещата ескалират до такава степен, че тоалетната хартия се изчерпва от търговската мрежа по-бързо от хранителните продукти, дори и от продукти предпазващи от самия вирус!

Брайън Кук и Ник Едуардс се опитват да ни обяснят

Браян Кук (работещ по проект за намаляване на риска при бедствия към Университета на Мелбърн):
Моето подозрение е, че е свързано с начина, по който хората реагират на стрес – те искат елемент на комфорт и сигурност. За много западняци има фактор на отвращение в идеята за почистване без тоалетна хартия. Запасяването с тоалетна хартия е относително евтино, а хората мислят, че “са направили нещо” в този момент на заплаха…

Ник Удуардс (обществено здраве и социална дейност към Технологичния университет на Куинсленд):
Тоалетната хартия символизира контрол. Използваме я, за да почистим. Тя е отговорна за функция на тялото, която е табу. Когато хората слушат за коронавируса, те се страхуват да не изгубят контрол. И тоалетната хартия носи усещане за поддържане на контрола върху хигиената и чистотата. Хората изглежда не се интересуват от заместителите. Рафтовете на супермаркетите все още са пълни със салфетки и носни кърпички

Новият вирус, който заплашва живота на хората, поражда така наречената – психология на оцеляването, при която трябва да живеем колкото е възможно повече у дома, затворени и изолиране от външния свят. Следователно, трябва да се “запасим ” с най-важното, а това със сигурност включва и тоалетна хартия, защото в крайна сметка, ако ни свърши – с какво ще я заменим?

Така, че всеки път когато видиш комшията да разтоварва 5-6 стека с по 40 ролки тоалетна хартия, в момент на глобална заплаха за човешкия живот – виждаш как интелекта бива смазан от инстинктите и праволинейната психология, която е водещ процес при живите организми, извършващи мисловна дейност главно с гръбначния си мозък…

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of