Путин до безкрайност…


Понеже почти никой не пише по тази тема — поне не в детайл и с подробности — нека разгледаме накратко каква информация може да открием в няколко стати, в руските сайтове “Медуза” и “Нюзейдър” за първите часове след ядрения инцидент в Северодвинск, Архангелска област (за който тепърва ще се говори, уверявам ви).

Ето дословен цитат (със съкращения) от интервю с лекар от Архангелската областна болница, където е оказана първа помощ на трите жертви на взрива:

“На 8-и август в 16:35 в нашата болница доставиха трима пострадали на военен полигон. Ние, лекарите, директно попитахме има ли сред доведените пациенти някой с радиация. Съпровождащите пациентите ни отвърнаха, че всички са обеззаразени. Казаха ни: “Те не са опасни за вас, работете.”След известно време, след като вече бяхме започнали да ги оперираме, пристигнаха дозиметристи, премериха нивото на бета-лъченето и от страх побягнаха от операционната. Лекарите ги застигнаха в коридора и осъзнаха, че бета-излъчването е извън скалата.На следващия ден, когато болницата вече беше, казано на обикновен руски, заразена с цезий-137 [периодът на полуразпад на цезий-137 е 30 години — бележка моя], военните започнаха да провеждат обеззаразяване в операционните и приемната стая, окосиха цялата трева наоколо, а всички радиоактивни предмети, които не успяха да обеззаразят демонтираха и отнесоха със себе си — в това число и ваната в приемната стая, в която измихме пострадалите. И още нещо важно: ние подложихме на риск живота на пациентите, които по това време се намираха в приемната стая. Затворихме приемната стая едва тогава, когато разбрахме, че в отделението има трима заразени с радиация пациенти. През цялото време в тази болница буквално на крачка от нашите пострадали се разхождаха подрастващи, бременни жени, хора, които бяха дошли в болницата, за да получат помощ.”


Част от епикризата на пострадалите

Всички документи за вписването, прегледа и лечението на пациентите, както и многобройните видеозаписи от видеокамерите са иззети от военните. Сайтът Newsader, обаче, успява да издири един случайно оцелял документ – вероятно единственият, който удостоверява, че подобно нещо наистина се е случило. Същият сайт цитира дозиметриста на Министерството на отбраната, дошъл на място около 19:00ч. – два часа и половина след пристигането на пациентите. Специалистът установява в тримата пострадали следното ниво на заразване: първият е получил доза от 9,000 грей, вторият – от 22,000 грей, третият – 30,000 грей.

Така…

Понеже и вие вероятно сте боси в тази тематика, нека се обърнем към справочната литература, за да разберем какво означава заразяване от няколко хиляди грей.

грей (Gy)
Дози на облъчване

Първо, следва да се отбележи, че в медицинската практика се използва милигрей (mGy), тъй като стандартната единица е прекалено голяма. Една рентгенова снимка например облъчва човека с 1,4 mGy (0.0014 грей). Според Уикипедия, дозата облъчване с един грей (Gy) се смята за умерена, но е достатъчна, за да се проявят симптомите на лъчева болест. При облъчване за няколко минути или часове с 4.5 грей 50% от облъчените хора умират. При облъчване със сходна продължителност с 10 грей 100% от облъчените хора умират.100%. С 10 грей. В Архангелската болница говорим за нива, превишаващи смъртоносните между хиляда и три хиляди пъти. Според исторически източници, първите, които се отзовават на помощ след чернобилската авария, са облъчени с 16,000 грей. Което май е единственото подобно замерване върху човек в историята. Накрая, за десерт – освен скалата за смъртоносните стойности на радиацията върху различни видове животни и копие от споменатия документ от прегледа на първия постъпил в клиниката има и една скучна снимчица с три черни чувала, оставени пред прага на Архангелската областна болница.

В тях са дрехите на тримата пострадали.

Архангелската областна болница
Архангелската областна болница

С радиационни показатели, превишаващи смъртоносното за човека няколко х и л я д и пъти. Оста да изчислите цената на живота на обикновения човек – възрастен, дете, родилка, лекар, медицинска сестра или най-обикновен парий – според хората, които стоят зад кормилото на Великата руска държава.

Та когато някой пак ви заобяснява за чудните хубости на Путинова Русия, няма нужда да спорите с него. Просто му покажете тези три чувалчета. После излезте на чист въздух…

Само по себе си радиационното облъчване не е заразно. Заразно е радиационното замърсяване – отлагането на радиоактивен материал (прах) по дрехите, кожата и тъканите на тялото (в случая и тримата пострадали в Северодвинск са имали тежки повърхностни травми и фрактури). Работата е там, че при прилагане на правилна процедура по обеззаразяване на телата на пострадалите (и унищожаване на дрехите), тримата облъчени, въпреки огромната приета доза от самите тях, са щели да бъдат практически безопасни за околните – лекари, сестри и пациенти от приемната стая.

Което прави фактът, че радиоактивното облъчване е крито от лекарите часове наред още по-потресаващ, по-безчовечен, по-престъпен.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x